Вести

Допис Синиши Малом

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Синиша Мали, министар

Поштовани,

Исказујемо задовољство за најављено повећање зарада у јавном сектору. Овом приликом желимо да Вас подсетимо да је 2014. године било смањење плата које се односило на јавни сектор. Када је 2015. године уследило повећање, сви су га добили, осим запослених у култури.

тј. култура је добила 0%. Нажалост, ни после седам година култура није успела да досегне умањење од 5% тако да нам је већина запослених на минималној заради, иако многи раде на пословима са увећаним ризиком (књижничари у депоима, запослени у конзерваторским лабораторијама, сликарницама позоришта, архивари...).

Управо је сада моменат да се укључите у решавање овог проблема и пружите подршку запосленима у култури који су у пандемији први отворили своја врата, одржавајући ментално здравље нације концертима, представама, приређеним изложбама, промовишући нашу земљу и на међународном плану на онлајн платформама.

Од Вас очекујемо и да нам одговорите у писменој форми на који начин ће бити испарвљена седмогодишња грешка,као и када ће запослени у култури примити 10.000,00 на име помоћи коју су примили сви у јавном сектору.Најављеним повећањем већини запослених,која ради врло одговорне послове, зарада ће бити испод најављеног минималца а нису НК радници.

Срдачан поздрав од посленика културе.

Београд, 12.10. 2022. године

Самостални синдикат културе Србије
Драгана Ђорђевић, председник