Сацтанак у Влади Србије

8.12

На иницијативу гранских синдиката,Љубисав Орбовић председник Самосталних синдиката Србије,заказао је састанак у влади Србије 8.12.2022.године са Премијером Србије, министрима финасија и рада. Представници гранских синдиката говорили су о проблемима са којима се на дневном нивоу суочавају због (НЕ)постојања социјалног дијалога.

Синдикат културе Србије скренуо је по ко зна који пут пажњу,на компресију коефицијената који су довели до тога да НК радник у култури мора имати средњу стручну спрему. Увођењем минималне зараде као параметар за исплату плата испод које се не може, запослени са трећим степеном образовања и НК изједначили су се са запосленима средње стручне спреме који имају врло одговорне задатке, поједина места и угроженост здравља. Оваква ситација изазива велико не задовољство и револт који прети да пређе у бунт. Једина светла тачка са овог сатанка јеста та да преговори око потписивања Анекса ПКУ почињу наредне недеље, а ми са наше старне потрудићемо се да се исти и потпише до краја године.

Премијер Владе Србије предложила је да се крене са иницијативама и предлозима од стране синдиката ка ресорним министарствима за што хитније решавање проблема.

Самостални синдикат културе Србије
Драгана Ђорђевић,председник